Biografie

Vlak na zijn geboorte kwam Najib samen met zijn ouders naar Nederland. Het gezin Amhali ging in Krommenie wonen alwaar Najib opgroeide. Toen het tijd was een beroepskeuze te maken wist Najib in eerste instantie niet goed wat hij wilde gaan doen. Zijn vader wilde graag dat hij automonteur werd maar Najib voelde wel aan dat dit niets voor hem was. Hij besloot voor een uitzendbureau te gaan werken totdat hij op een dag een advertentie van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht zag. In het buurthuis in Krommenie was Najib er al achter gekomen dat hij toneelspelen en omgaan met de camera leuk vond en hij droomde er dan ook van om acteur te worden. Hij besloot zichzelf dus op te geven voor een auditie op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Najib ging de vier jarige opleiding Drama en Toneel volgen en leerde daar Jeffrey Spalburg kennen met wie hij een aantal rap nummers maakte onder de naam 'Brothers of Showbiz'. Samen speelden ze daarna nog in een aantal jeugdtheater producties en hadden daarin groot succes. Via Jeffrey leerde Najib de wereld van de stand-up comedy kennen en hij wist meteen dat hij deze vorm van theater zelf ook wilde gaan beoefenen. Najib deed auditie voor de 'Comedytrain' en speelde van 1994 tot 1998 overal met 'Comedytrain' mee en leerde gaandeweg het vak. In 1998 schreef Najib zich in voor het Leids Cabaret Festival omdat hij hoopte dat hier wat werk uit voort zou komen en hij won in 1998 de publieksprijs èn de juryprijs van dit vermaarde cabaret festival. Er volgde een enorme media aandacht en Najib stond opeens in elke krant en tijdschrift en werd in praatprogramma's op TV uitgenodigd. Hij kreeg van alle kanten aanbiedingen en kwam uiteindelijk terecht bij Robert-Jan Grünfeld Theaterproducties.

Najib maakte vervolgens 'Veni Vidi Vici', 'Freefight', en 'Most Wanted'. Die shows waren zo populair dat de VARA ze op TV uitzond en er ontstond een ware hype. Zijn droom om in een uitverkocht Carré te spelen kwam uit en miljoenen mensen keken op TV naar zijn shows. Ondertussen speelde Najib ook in diverse tv-series en films. Sinds 2004 is Najib's broer Jamal zijn manager en met het bedrijf Jamhali en is hij volledig onafhankelijk in het maken van zijn eigen shows.